Biesboschbewoner Vic Gremmer: ‘Er komt veel op ons bordje’

Biesboschbewoner Vic Gremmer: ‘Er komt veel op ons bordje’

Vic Gremmer is Biesboschbewoner in hart en nieren. ‘Ik heb iets met de natuur en toen ik hier kwam wonen werd een wens vervuld.’ Als natuurliefhebber ziet hij dan ook wel, naast de noodzaak voor veiligheid, iets positiefs in het project ‘Ruimte voor de Rivier’.

Interessant en onzeker

‘Een aantal aspecten van het plan zijn best interessant. Je krijgt er onder andere 40 kilometer kreek bij waarmee er in totaal een flink stuk natuur bij komt.’ Zelfs het feit dat Gremmer bij hoog water tijdelijk het gebied uit moet, kan hij nog accepteren.

‘Ja dat accepteer ik; ik houd namelijk van dit gebied. Graag zou ik hier zo lang mogelijk willen blijven wonen. Ik zie hier bevers, een ijsvogeltje, vanmorgen liep er een vos over de dijk en er lopen regelmatig reeën in de buurt en zelfs weleens door de tuin.’

Maar dat het momenteel onzekerheid troef is, accepteert de Biesboschbewoner niet. ‘Het mag juridisch en strategisch allemaal kloppen, maar wij gaan zorgen dat veel meer dan 100.000 mensen droge voeten krijgen. In ruil daarvoor komt er water in mijn huis, kom ik buitendijks te zitten, terwijl alle gevolgen daarvan nog niet bekend zijn.’

Schuivende panelen

Het leek in het begin heel positief. ‘Mijn idee was meteen: je kunt beter meepraten dan tegenwerken. De aanvankelijk opstelling van het projectbureau was: vertel het maar. Op de eerste bijeenkomst vonden workshops plaats, boeren bij boeren, bewoners bij bewoners. Je had het gevoel dat je echt wel invloed had, uiteraard binnen de kaders van de doelstellingen van het project: een lagere waterstand.’

‘Ons beeld was aanvankelijk: het verandert wel, er komt meer water, het is zeker vervelend voor boeren, maar de rust en ruimte blijven in tact. Toen echter de kwalificatie van bijvoorbeeld ‘kleinschalige recreatie’ bekend werd schrokken we enorm. De definities pakten steeds slechter uit. Nu worden 160 recreatie-eenheden nog als ‘kleinschalig’ aangemerkt.

In het begin was het: zoveel mogelijk proberen schuurtjes en tuinen watervrij te houden. Nu krijg ik iets minder dan een meter water in mijn huis en wordt dat nog steeds veilig geacht.’

Kortom, zo ga je niet met mensen om, wil hij maar zeggen.

Sociale gevolgen

Volgens Gremmer is daarnaast veel te weinig oog voor de sociale gevolgen voor het gebied. ‘Dit hele project heeft een ongelooflijke sociale impact op vrijwel elke Biesboschbewoner. Volgens mij is dit een onderbelicht probleem in de hele discussie.

En om me heen zie ik dat verschillende bewoners van de Noordwaard gebruik hebben gemaakt van de ‘oprotpremie’; ze zijn al vertrokken of nemen misschien overhaast een beslissing om – ondanks dat ze groene woning zijn – binnenkort toch maar te verhuizen. Sociaal gezien verandert er veel. Sommigen verhuizen met het oog op de toekomst, maar anderen ook vanwege de emotie die dit project met zich meebrengt.

Je kunt die sociale gevolgen niet helemaal voorkomen, maar er komt nu wel veel op ons bewonersbordje.’

Dit artikel is ook gepubliceerd in het Nieuwsblad Land van Heusden en Altena, 12 juni 2008.
Inhoudsopgave
Recente artikelen
1 april, 2020
Categorie:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1 december, 2018
Categorie:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2 oktober, 2018
Categorie:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.